- Arbetsterapi
- Diabetesmottagning
- Distriktssköterska
- Inkontinensmottagning
- Hjärtsviktsmottagningen
- Livsstilsmottagning
- Läkarmottagning
- Psykolog
- Psykisk ohälsa
- Sjukgymnast
- Vaccination
- Stressmottagning
- Asylmottagning
- Lab
Allmänspecialister
Alla våra läkare är allmänspecialister, de ansvarar även för särskilda boenden och en del av hemsjukvården. Periodvis har vi också så kallade utbildningsläkare hos oss. Dessa gör sin allmäntjänstgöring eller sin specialisttjänstgöring hos oss. Våra egna läkare fungerar då som handledare till dem.
Asylmottagning
Om du söker asyl i Sverige kan du komma hit för hälsoundersökning och stödsamtal för både vuxna och barn.
Arbetsterapi
Arbetsterapeuten hjälper dig att klara av dina dagliga aktiviteter. Hjälpen ges genom att du får råd, tips och hjälpmedel för att din vardag ska fungera på ett så tillfredställenade sätt som möjligt. Arbetsterapeuten bedömer också vilken aktivitetsförmåga du har och avgör sedan vilka behov av träning och behandling som krävs.
Blodtrycksmottagning/ Livsstilsmottagning
På vår livsstilsmottagning får du hjälp med att minska ditt blodtryck, kolesterolvärde och blodsocker samt förändra din vikt. Vi vill ge dig kunskapen och verktygen för en aktivare och hälsosammare vardag.
Distriktsköterska
Vår distriktssköterskemottagning har öppet varje vardag och tar hand om många av dina hälsoproblem. Distriktssköterskan sköter exempelvis såromläggningar, utprovning av kompressionsstrumpor, borttagning av stygn och förskriver inkontinenshjälpmedel. Vid minnessvårigheter är distriktssköterskan första kontakt för utredning.
Distriktsköterskan erbjuder alla 40-,50-,60-, och 70-åringar hälsosamtal enligt Region Jönköpings läns modell hälsolyftet.
Du kan även själv boka tid för hälssamtal. Välkommen till Anette och Inger!
Vi har också öppen mottagning på torsdagar mellan 0800-1200 i Unicare Kvillsfors. Ring 010-2432600 för bokning av besök. Välkomna!
Diabetesmottagningen
Du som har Diabetes mellitus typ 2 kallas regelbundet, minst en gång/år till diabetesmottagningen. På diabetesmottagningen följer vi din diabetes och hur värdena utvecklas och hur din behandling ska optimeras för att du ska nå målen i de nationella riktlinjerna. Allt för att du ska må så bra som möjligt, både idag och i framtiden. Tillsammans med diabetessjuksköterskan lägger ni upp en plan för behandling, kost, motion och uppföljning.
Vårdcentralen registrerar i NDR, Nationella diabetes registret. Om du går in på www.ndr.nu kan du se vårdcentralens resultat och jämföra oss med andra vårdcentraler. Där kan du också fylla i en patientenkät och vara med och förbättra diabetesvården.
E- tjänster via 1177
Vi är kopplade till 1177 för att det ska bli lättare för dig att hantera dina vårdärenden tex tidsbokning, journaler och recept. För att använda e-tjänsterna på 1177 loggar du in med BankID. Om du inte kan eller vill använda BankID kan du istället få ett lösenord skickat med posten till din folkbokföringsadress. Du kan då använda sms för att logga in istället. Gå in på www.1177.se för vidare information.
Riskbruk
Dricker du, eller någon du känner, för mycket alkohol? Har det blivit för mycket och du vill ha hjälp med en förändring? Då är det till riskbruksmottagningen du ska vända dig. Här erbjuder vi stöd i form av motiverande och stödjande samtal. Hjälp med Antabus eller annan medicinskt stöd för att sluta dricka eller kontrollera alkoholintaget. Tillsammans med riskbrukssköterskan lägger ni upp en plan utifrån dina mål.
Det finns också hjälp att få via alkohollinjen. Dit kan man ringa och få stöd via telefonsamtal på tel. 020-844448 eller via webben på www.alkohollinjen.se.
Sjukgymnastik/fysioterapi
Sjukgymnastisk/fysioterapeutisk behandling och rehabilitering används vid många olika sorters tillstånd. Sjukgymnasten/fysioterapeuten arbetar främst med rehabilitering av led-muskel-systemet, tex efter skador eller operationer, överbelastningssyndrom, ledstelhet eller långvarig smärta.
Rehabilitering vid sjukdomar/funktionsnedsättningar vid hjärt-kärlsjukdom, lungsjukdom eller neurologiska tillstånd som tex stroke, ligger okcså inom arbetsområdet.
KOM IHÅG att du inte behöver remiss för att gå till sjukgymnast/fysioterapeut. Det är alltid oss du ska söka i första hand när du har ont från muskler eller leder!
Hjärtsviktsmottagning
Hjärtsviktssköterska Ingvor ger råd och information om din sjukdom för att öka kunskapen om egenvård. Målet med egenvård är att få en bättre hälsa och välbefinnande.
Utvärderar effekten av din behandling och justerar din medicin. Kallar dig för regelbundna kontroller.
Tobaksavvänjing
Du får stöd när du vill sluta röka eller snusa. Med motiverande samtal och uppföljning till livsstilsförändring.
Läs mer att sluta röka vårdguiden 1177.se.
Rehabiliteringssamordnare
Sjukskrivning är en behandling som används när det finns ett medicinskt behov. Målsättning är i första hand att återfå/bibehålla arbetsförmåga. All erfarenhet visar att ju längre tid man är borta från arbetet på grund av sjukdom, desto svårare är det att komma tillbaka.
Försäkringskassans (FK) handläggare behöver information om dig för att bedöma om du har rätt till sjukpenning och behov av samordnad rehabilitering. Informationen i läkarintyget är en del av det underlag som FK använder för sin bedömning av vilken arbetsförmåga du har. Försäkringskassan avgör sedan om din nedsättning av arbetsförmågan ger rätt till sjukpenning. Utöver läkarintyget måste en sjukanmälan göras till FK, vilket görs av arbetsgivare vid anställning och av dig själv om du exempelvis är arbetsökande eller är egen företagare. Du måste också göra en ansökan om sjukpenning till FK.
Vården samverkar med försäkringskassan, arbetsgivare/arbetsförmedlingen samt kommunernas socialförvaltningar och har vid behov gemensamma träffar med berörda parter där du är en given huvudperson. Syftet är att tillsammans planera för hur du ska komma tillbaka i arbete samt vilka insatser som behövs.
Vid behov initierar vården tidig kontakt med arbetsgivare/arbetsförmedling, efter samtycke från dig, för att tillsammans föra en dialog om åtgärder/möjligheter på arbetsplatsen som gör att sjukskrivningen kan förkortas.
Ansvar och roller
Du ansvarar för att lämna uppgifter, delta i planeringen och aktivt medverka i din rehabilitering. Det är viktigt att du är så tydlig som möjligt både i beskrivning av din arbetssituation och vilka symtom du har och vilka begränsningar du upplever. Försäkringskassan har inte tillgång till sjukvårdens patientjournaler och sjukvården har inte tillgång till Försäkringskassans dokumentation.
Arbetsgivaren ansvarar för den arbetslivs-inriktade rehabiliteringen. Du och din arbetsgivare ska diskutera vilket stöd du behöver för att komma tillbaka i arbete. Stödet och åtgärderna ska leda till att du ska kunna återgå till ditt gamla arbete eller om möjligt annat lämpligt arbete.
Läkaren fastställer diagnoser och beskriver funktions- och aktivitetsbegränsningar utifrån ett medicinskt perspektiv. Utifrån den medicinska bedömningen, tillsammans med den information du delger, skriver läkaren ett tydligt läkarintyg och gör upp en sjukskrivningsplan tillsammans med dig.
Rehabsamordnaren på vårdcentralen samordnar olika insatser och förmedlar kontakter. Tillsammans med läkaren och vid behov fler yrkesgrupper, arbetar vi för att du som patient ska få den rehabilitering du är i behov av. Du kan själv ta kontakt med rehabsamordnaren på din vårdcentral om du har frågor.
Försäkringskassan ansvarar för att behovet av rehabilitering för dig utreds och samordnar de insatser som behövs för att du ska kunna återgå/komma i arbete. Om du blir sjukskriven en längre tid utses en personlig handläggare på FK.
Arbetsförmedlingen har i uppdrag att bedriva arbetslivsinriktad rehabilitering i form av vägledande, utredande, rehabiliterande eller arbetsförberedande insatser. Insatserna ska leda till att du ska kunna finna, få, behålla eller återgå till en anställnin
Viktiga länkar
Försäkringskassan privatperson
https://www.forsakringskassan.se/
Försäkringskassan arbetsgivare
https://www.forsakringskassan.se/arbetsgivare/
Arbetsförmedlingen
http://www.arbetsformedlingen.se/
Arbetsmiljöverket
https://www.av.se/
Inkontinensmottagning
På vår inkontinensmottagning får du som har problem med läckage från urinblåsan och tarmarna hjälp att lösa dessa problem. Det görs en utredning och bedömning av vilka problem du har för att hjälpa dig på bästa sätt.
Laboratorium
De prover vi tar är ordinerade av våra allmänspecialister. Om du är stickrädd eller svårstucken kan du tala med vår personal så hjälper de dig på bästa möjliga sätt. Det kan även vara bra för dig att veta att väntetiden för provtagning kan variera.
Psykolog
Vid problem med oro, ångest, lättare typer av depression, sömnproblem och/eller stressrelaterade problem kan du få hjälp av beteendevetare hos oss. Du får vägledning i dina problem och via bedömningssamtal kan du slussas vidare till andra instanser om så behövs.
Fysioterapi
Våra skickliga fysioterapeuter hjälper dig som lider av smärta i muskler och leder men tillhanda håller också hjälp för dig som har stressrelaterade problem. Du som har en funktionsstörning som leder till begränsar din aktivitet i vardagen kan få hjälp av våra fysioterapeuter för att nå en högre livskvalitet.
Vaccinationsmottagning
På vår vaccinationsmottagning genomförs vaccinationer för dig som är listad hos oss. Vi erbjuder även råd för vilka vaccinationer du behöver inför exempelvis en resa utomlands. Om du är stickrädd eller svårstucken kan du tala med vår personal så hjälper de dig på bästa möjliga sätt.