Distriktsläkarmottagning
Våra läkare är specialister i allmänmedicin samt att vi har läkare under utbildning (ST-läkare och AT-läkare).

Allmänspecialister
Våra allmänspecialister är de läkare som finns på vår vårdcentral, de ansvarar även för ett särskilt boende och en del av hemsjukvården. Distriktsläkare är också tillgänglig på barnvårdcentralen.
Distriktssköterskemottagning

Här får du hjälp av en specialutbildad sjuksköterska som bedömer och behandlar samt ger råd vid sjukdomar.
En distriktssköterska kan exempelvis hjälpa dig med:
- Eksem, hudutslag, prickar
- Sårvård och omläggning
- Stygnborttagning
- Injektioner enligt remiss
- Inkontinens
- Blodtrycksmätning
Diabetesmottagning
Här får du rådgivning och hjälp angående din diabetessjukdom.
Astma/kol
Om du har astma, allergi eller kronisk obstruktiv lungsjukdom KOL, kan du få hjälp och stöd hos oss.
Provtagning (tidsbokning)
På grund av Covid-19 har vi i dagsläget inte provtagning åt Werlabs.
Sjukvårdsrådgivning
Telefon 0243-228008 vardagar kl 08:00-16:00.
BVC/Barnavårdscentral
För allt inom barns hälsa och utveckling.
Telefon BVC: 0243-228008 vardagar kl. 08:00-09:30
MVC/Barnmorskemottagning

Förberedelse och tips inför förlossning och föräldraskapet
På barnmorskemottagningen kan vi erbjuda:
- Kontroll under graviditet.
- Förlossningsförberedande utbildning till blivande förstagångsföräldrar med fokus på smärtlindring, amning samt jämställt föräldraskap.
- Preventivmedelsrådgivning samt förskrivning och insättning av preventivmedel.
- Gynekologisk cellprovstagning både för de som automatiskt blir kallade samt även till de som önskar ta provet utanför screeningprogrammet.
- Råd vid klimakteriebesvär.
- Råd och gynekologisk undersökning vid gynekologiska besvär vid misstanke om tex framfall, underlivsklåda, avvikande flytning etc.
- STI provtagning för kvinnor.
- MHV-psykolog.
Vi har även Kontinensmottagning där en av våra barnmorskor även är diplomerad uroterapeut. Hos henne kan du få råd om bäckenbottenträning för dig som vill förebygga urininkontinens samt framfall, men även om du redan har besvär i form av misstänkt försvagad bäckenbotten.
För kvinnor som har besvär med urininkontinens och eller blåsdysfunktion påbörjas en 1:a utredning hos uroterapeuten, där det under utredningen gång kan bli aktuellt med insättande av läkemedel, operation samt utprovning av inkontinenshjälpmedel.
Telefon MVC: 0243-228008 mån-fredag kl. 07:45-09:15 och mån-ons kl. 12:45-13:45.
Livsstil/Blodtrycksmottagning

Sköts av våra undersköterskor.
Råd och stöd att förändra din livsstil. Vår livsstilsmottagning är en självklar del i arbetet med våra patienters hälsa. Vid mottagningen erbjuds stöd i frågor som tobak, alkohol/droger, kost, fysisk aktivitet och stress.
Blodtrycksmottagning: Bokning genom att logga in på 1177.se vårdguiden eller telefon 0243-22 80 08. Telefontid vardagar kl 08.00-16.00.
Fysioterapi

Våra fysioterapeuter är dom första som du träffar hos oss när det gäller bedömning och rehabilitering av rörelseorganet, som framför allt innefattar våra muskler, senor och skelett. Du söker till oss utan remiss och efter en första bedömning utformas en individuellt anpassad behandlingsplan. Behandlingen kan bestå av individuella besök på mottagningen, rehabilitering på gym eller gruppträning. Våra fysioterapeuter skriver även röntgen samt ortopedremisser vid behov.
Vi erbjuder fysioterapi efter dina behov med hög kompetens inom:
- Idrottsmedicin
- Ortopedisk medicin (OMT steg 2, OMI
- Stötvågsbehandling
- Kortisoninjektioner
- Akupunktur/dry needling
- Graviditetsrelaterade besvär
- Mc Kenzie (MDT)
- Yrselbehandling
- Rehabilitering efter kirurgi
Vi har även flertalet grupper som vi kan erbjuda i form av Artrosskola, medicinsk yoga och ”Kom i gång”-grupp.
Hjälpmedel/Arbetsterapi
Vi hjälper dig med tips råd och tips och hjälpmedel för att din vardag ska fungera på ett så tillfredställanade sätt som möjligt.
Fysisk aktivitet på recept (FaR)
För dig som behöver kan vi erbjuda fysisk aktivitet på recept, detta innebär att du kan få ett recept på någon typ av rörelseaktivitet. Fysisk aktivitet kan förebygga och behandla en hel del sjukdomar.
Risk/Missbruksmottagningen
Stöd i frågor som tobak, alkohol/droger.
Rehabkoordinator
Vi kan i och med denna kontakt erbjuda människor med särskilda behov individanpassat stöd, som leder till förbättrad hälsa och en högre livskvalitet för dessa personer.
KBT terapeut
Vår vårdcentral erbjuder psykoterapeutisk behandling i enlighet med nationella och regionala direktiv. Här erbjuds även möjligheten till stödsamtal.

Våra duktiga sekreterare som alltid finns till hands.

Läkarhusets historia
Läkaren Börje Eriksson kom till Dalarna 1992 av att han lockades av vad som kallades Dalamodellen, vilket inte blev någon succé utan primärvården fortsatte i gamla hjulspår i landstinget Dalarna.
Året 1993 infördes husläkarsystemet som gällde några år. Börje startade ett vårdbemanningsbolag som hade sina lokaler i de lokaler vi har idag, fd Gylle Vårdcentral. Under 2002 startade en privat mottagning för Läkarhuset på Vattugatan. Året 2004 stängde Gylle Vårdcentral och privata mottagningen kunde flytta ini befintliga lokaler. På den tiden fanns inte vårdval och vi hade inget avtal med landstinget.
Under 2006 övertogs en läkarmottagning i Falun och 2010 lades den ner för att samla all verksamhet i Borlänge. Året 2010 infördes Lagen om Vårdval (LOV) vilket mer eller mindre tvingade landstinget Dalarna att tillåta privata vårdgivare med offentlig finansiering. Ansökte då om att starta vårdcentral och VC Läkarhuset kunde starta 1/9 2010.
Vårdcentralen har utvecklats med fler yrkeskategorier, samt att idag är ca 12500-13000 listade patienter. Börje Eriksson arbetar idag deltid på Läkarhuset och säger: ”jag är glad att ha kunnat bidra till större valmöjligheter och högre kvalitativ vård i Region Dalarna”.
