Läkarmottagning
Våra läkare:
Hans Erik Vannmer
Specialist i allmänmedicin
Medicinskt ansvarig läkare
Per Ström
Specialist i allmänmedicin
Cristina Cretu Amaxioaie
Specialist i allmänmedicin
Nikolas Abadji
Leg läkare
Allmänspecialister
Vi har idag tre allmänspecialister med lång erfarenhet som distriktsläkare. De ansvarar även för särskilda boenden och en del av hemsjukvården. Utöver dessa har vi också en ST-läkare som är legitimerad läkare under utbildning till specialist i allmänmedicin.
Distrikts- och sjuksköterskemottagning
Hos sköterskorna får du bland annat:
- Adiogram (hörseltest) enligt läkarens ordination
- Avancerad sårvård och omläggningar
- Borttagning av suturer och agraffer
- EKG enligt ordination från läkare
- Hudbedömning såsom eksem och utslag
- Hälsofrämjade åtgärder såsom hjälp med hälsosamtal, viktkontroll och rökavvänjning
- Injektioner och vaccinationer samt hjälp med viss läkemedelsadministration
- Minnesutredning
- Spirometri enligt ordination från läkare
- Spolning av kateter (KAD)
- Utprovning och förskrivning av inkontinenshjälpmedel
- Öronspolning
- 24 timmars blodtryck enligt remiss från läkare
Team för psykisk ohälsa (psykolog/psykoterapeut)
Många människor känner någon gång i livet ett behov av stöd från någon utomstående. På Unicare vårdcentral Strängnäs erbjuds professionell hjälp i samtalsform genom vårt team för psykisk hälsa vilken består av legitimerad psykoterapeut samt legitimerad psykolog, båda med utbildning inom kognitiv beteendeterapi (KBT). Hos oss kan du få hjälp och stöd vid svåra livssituationer, vid depression, oro, ångest och stressproblematik.
Antal samtal varierar, ibland kan det räcka med några enstaka samtal för att känna att livet är hanterbart igen. I andra situationer kan en längre kontakt vara nödvändig och då är antalet samtal cirka 8-10 st. Vi erbjuder även olika internetbaserade KBT-behandlingar. I inledande samtal formulerar och bedömer vi tillsammans vilka just dina behov är.
För att bli kontaktad av vårt team för en första bedömning kontaktar du mottagningen på 0152- 262 80.
Fysioterapi/sjukgymnastik
Välkommen till Unicares fysioterapi med eller utan remiss! Hit vänder du dig inför/efter operation i rörelseapparaten, vid idrotts- eller arbetsskador, smärta i rörelseapparaten, rehabilitering vid sjukdom, bedömning av skada.
Efter en grundlig undersökning med ett biopsykosocialt perspektiv planerar patient och fysioterapeut tillsammans med personliga åtgärder och målsättning. Behandling hos fysioterapeut består till stor del av personligt träningsupplägg i kombination med behandling som t ex:
- Triggerpunkterbehandling/mjukdelsbehandling
- Hållningskorrigering
- Akupunktur
- Manipulation/mobilisering
- TENS
- Tejpning
- Motiverade samtal kring levnadsvanor
- Patientutbildning
- Yoga
- Hydroterapi
Vi har även gruppträning och möjlighet att starta gruppträning vid behov för t ex:
- Artros
- KOL
- Mild depression
- Stress
- Hjärt- och kärlproblematik
- Ryggproblematik
Hos oss kan du även få hjälp med förskrivning och utprovning av ett antal hjälpmedel.
Artrosskola
På Unicare vårdcentral i Strängnäs har vi som mål att kunna erbjuda våra patienter artrosskola. Eftersom det saknas bot för artros, men finns flera strategier för att lindra besvären och fördröja framåtskridandet av sjukdomen, vill vi så tidigt som möjligt i sjukdomsskedet erbjuda denna möjlighet.
I artrosskolan får du som patient hjälp av vårdpersonal som är särskilt utbildad inom artros. Du erbjuds 2-3 kortare föreläsningar, personligt träningsupplägg samt före- och eftermätningar. På föreläsningarna går vi genom vad artros är och vad vi kan göra åt det t.ex. träning, hjälpmedel, ergonomi m.m.
Du behöver ingen remiss till artrosskolan utan kan själv ringa och söka den. Du bokas då först in för en första bedömning hos fysioterapeut.
Välkommen!
Samordnat medicinskt omhändertagande för vuxna med funktionsnedsättning(SMO)
Unicare Strängnäs har SMO uppdraget där syftet är att erbjuda bättre och mer samordnad vård och stöd för vuxna personer med omfattande och varaktiga funktionsnedsättningar.
Vad innebär detta för dig som patient?
- En vårdcentral med extra engagemang och kunskap kring olika funktionsnedsättningar
- Möjlighet till längre läkartider och att få träffa samma läkare vid varje besök
- Utökat samarbete mellan olika yrkesgrupper, exempelvis läkare, sjuksköterska, sjukgymnast och psykolo
- Utökat samarbete mellan olika vårdinstanser, exempelvis kommunens hälso- och sjukvård, habiliteringsverksamheten och specialistkliniker
- Möjlig till extra hjälp med samordning av dina olika insatser.
Vem kan ta del av SMO?
- Du kan exempelvis ha diagnosen Downs syndrom, flerfunktionshinder, ryggmärgsbråck, utvecklingsstörning, Cerebral pares (CP), en förvärvad hjärnskada, en autismdiagnos, en progredierande neuromuskulär sjukdom eller ett sällsynt syndrom.
TBE – vaccination
Fästingbett kan sprida smitta som kan leda till sjukdomar som TBE och borrelia. Sörmland är ett riskområde för TBE och vaccination rekommenderas här.
Du kan boka tid via telefon 0152-262 80.
Telefontider: 07.00-17.00
Öppettider: 08.00-17.00
Vad kostar det?
Vuxen: 305 kr
0–19 år (folkbokförd i Sörmland): Gratis
Provtagning
Vi har drop-in till provtagningen varje vardag kl 08.00-10.00. Du behöver inte anmäla dig i receptionen utan ta en nummerlapp och vänta på din tur. Provtagningen är avgiftsfri.
Astma/Kol-mottagning
På vår Astma och KOL-mottagning görs insatser för att hjälpa patienter med dessa sjukdomar, dessa åtgärder görs enligt nationella riktlinjer. Vi erbjuder också tobaksavvänjning.
BVC
Vi har inte egen bvc-mottagning, utan samverkar med familjecentralen i Strängnäs. Det innebär att ditt barn får sina hälsokontroller på familjecentralen, och vid eventuell sjukdom hos ditt barn, är det oss ni ska vända er till.
Blodtrycksmottagning/ Livsstilsmottagning
På vår livsstilsmottagning får du hjälp med att minska ditt blodtryck, kolesterolvärde och blodsocker samt förändra din vikt. Vi vill ge dig kunskapen och verktygen för en aktivare och hälsosammare vardag.
Diabetesmottagning
På diabetesmottagning görs insatser för vårdcentralens diabetespatienter, detta arbete görs i linje med framtagna riktlinjer.
Hjärtsviktmottagning
Här får du hjälp av specialutbildad personal som hjälper dig enligt regionala och nationella riktlinjer.
Demensmottagning
Hos demenssköterska får du hjälp med att kartläggning kring minnesproblematik. Kartläggningen görs enligt nationella och regionala riktlinjer.