- Distriktssköterska
- Sjuksköterska
- Diabetessjuksköterska
- Distriktsläkare
- Läkare
- Vårdsamordnare
- Rehabkoordinator
- KBT-terapeut
- Arbetsterapeut
- Fysioterapeut/Sjukgymnast
- Vaccination
- Laboratorium
Distriktsköterska
Distriktssköterskan sköter exempelvis såromläggningar, utprovning av kompressionsstrumpor, borttagning av stygn, blodtryckskontroller och förskriver inkontinenshjälpmedel. Vid minnessvårigheter är distriktssköterskan första kontakt för utredning.
Distriktssköterska har också öppen mottagning på torsdagar mellan 08.00-12.00 i Unicares filial i Kvillsfors.
Sjuksköterska
Sjuksköterskorna erbjuder:
- Triagerar och tar förberedande kontroller under drop- in mottagning
- telefonrådgivning
- Kostrådgivning
- Asylmottagning
- Stöd vid riskbruk
- Tobaksavvänjning
Vi erbjuder även alla 40-,50-,60-, och 70-åringar hälsosamtal enligt Region Jönköpings läns modell hälsolyftet.
Diabetesmottagningen
Du som har Diabetes mellitus typ 2 kallas regelbundet, minst en gång/år till diabetesmottagningen. På diabetesmottagningen följer vi din diabetes och hur värdena utvecklas och hur din behandling ska optimeras för att du ska nå målen i de nationella riktlinjerna. Allt för att du ska må så bra som möjligt, både idag och i framtiden. Tillsammans med diabetessjuksköterskan lägger vi upp en plan för behandling, kost, motion och uppföljning.
Distriktsläkare
Alla våra distriktsläkare är allmänspecialister. De ansvarar även för särskilda boenden och en del av hemsjukvården. Dessa läkare ansvarar även för handledning av läkare under utbildning.
Läkare
AT-läkare är läkare som genomgått läkarutbildningen under 5,5 år och tagit läkarexamen. För att få läkarlegitimation krävs sedan knappt 2 års AT (Allmäntjänstgöring). Denna görs vid sjukhusklinikerna och avslutas med 6 månader på en vårdcentral.
ST-läkare är läkare som kommit lite längre. De har fått sin legitimation och gör sin specialistutbildning, i vårt fall för att bli specialist inom allmänmedicin/allmänläkare. Denna utbildning tar ytterligare ca 5 år och innebär framför allt tjänstgöring under handledning på vårdcentral men också viss tjänstgöring på olika kliniker på lasarettet (bland annat invärtesmedicin, barn-och ungdomsmedicin och psykiatri).
Vårdsamordnare
vårdsamordnarens uppdrag är att:
- Stödja patienten så att samverkan mellan alla som är delaktiga i dennes vård och omsorg fungerar på ett tillfredsställande sätt utifrån patientens behov
- Samordna vårdplaneringsprocessen när patienten har behov av samordnad individuell planering och samordnad individuell plan (SIP), både vid in och utskrivning från sjukhus och vid andra tillfällen eller sammanhang.
- Samordna läkarbesök i hemmet i samverkan med kommunal hälso- och sjukvård
Rehabkoordinator
Rehabkoordinatorn arbetar med:
- Identifiera och kartlägga patienters rehabiliteringsbehov och i ett tidigt skede identifiera patienter som har behov av koordinerande insatser.
- Stödja patienten i kontakten med arbetsgivare/arbetsförmedlingen för att möjliggöra eventuell anpassning av arbetsplatsen, arbetsuppgifter och/eller arbetslivsinriktad rehabilitering de fall det är lämpligt och patienten gett sitt medgivande.
- Föra dialog med patient, sjukskrivande läkare, arbetsgivare, vid behov arbetsförmedling/socialtjänst samt övriga teamet för att bidra till att en sjukskrivnings- och rehabiliteringsplan upprättas, dokumenteras och hålls aktuell.
Sjukskrivning
Svåra livshändelser, konflikt på arbetet och annat kan göra att man mår dåligt. Men det är bara om du har en sjukdom eller skada som läkaren kan sjukskriva och du kan ha rätt till sjukpenning.
Vid sjukdom/skada som medför att du inte kan utföra dina arbetsuppgifter har läkare möjlighet att sjukskriva dig på heltid eller deltid. Det går i många fall bra att arbeta trots sjukdom eller skada. Om läkare bedömer att du på grund av skada eller sjukdom inte kan utföra ditt arbete kan läkaren utfärda ett sjukintyg. För att kunna utfärda ett läkarintyg behövs information om aktuell skada/sjukdom och hur den begränsar din förmåga att arbeta.
Inför ditt läkarbesök önskar vi att du fyller i blanketten Kartläggande samtal och tar med den till läkaren. Här hittar du information som är viktig att du tar del av under din sjukskrivning.
KBT-terapeut
Vid problem med exempelvis oro, ångest, lättare typer av depression, sömnproblem och/eller stressrelaterade problem kan du få hjälp av KBT-terapeut hos oss. Kognitiv och beteendeinriktad behandling (KBT) syftar till att hjälpa dig att må och fungera bättre i din vardag genom att du får konkreta verktyg för att hantera svårigheter. Du deltar aktivt i din egen behandling, som kan bestå av kartläggningar, övningar och arbete med nya beteenden.
Arbetsterapeut
Arbetsterapi kan vara till hjälp vid aktivitetshinder i vardagen. Ger även stöd vid:
- Behandling och träning av händer vid olika sjukdomstillstånd eller efter skada/operation.
- Ortosutprovning
- Ergonomisk rådgivning för en fungerande vardag
Fysioterapeut/Sjukgymnast
Fysioterapeuten arbetar främst med undersökning och rehabilitering av led och muskelbesvär, t.ex. efter skador, operationer eller överbelastningssyndrom.
Rehabilitering vid sjukdomar/funktionsnedsättningar vid hjärt-kärlsjukdom, lungsjukdom eller neurologiska tillstånd som t.ex. stroke, ligger också inom arbetsområdet men sköts till viss del även inom slutenvården.
Kom ihåg att du inte behöver remiss för att gå till fysioterapeut och att det alltid är hit du ska söka i första hand när du har ont från muskler eller leder!
Vaccination
På vår vaccinationsmottagning genomförs vaccinationer för dig som är listad hos oss. Vi erbjuder även råd för vilka vaccinationer du behöver inför exempelvis en resa utomlands. Om du är stickrädd eller svårstucken kan du tala med vår personal så hjälper de dig på bästa möjliga sätt.
Laboratorium
De prover vi tar är ordinerade av våra Läkare. Om du är stickrädd eller svårstucken kan du tala med vår personal så hjälper de dig på bästa möjliga sätt. Det kan även vara bra för dig att veta att väntetiden för provtagning kan variera.