Astma/Kol-mottagning
På vår Astma och KOL-mottagning görs insatser för att hjälpa patienter med dessa sjukdomar, dessa åtgärder görs enligt nationella riktlinjer. Vi erbjuder också tobaksavvänjning.
Blodtrycksmottagning/ Livsstilsmottagning
På vår livsstilsmottagning får du hjälp med att minska ditt blodtryck, kolesterolvärde och blodsocker samt förändra din vikt. Vi vill ge dig kunskapen och verktygen för en aktivare och hälsosammare vardag. Vi har öppet Drop- in mottagningen på onsdagar mellan 15.00-15.45
Diabetesmottagning
På diabetesmottagning görs insatser för vårdcentralens diabetespatienter, detta arbete görs i linje med framtagna riktlinjer. Den öppna telefontiden till diabetessköterska och inkontinenssköterska tisdagar kl. 15.00-16.00 är stängd vecka 26-34 2020. Patienter hänvisas till 0498-65 60 00, val rådgivning/tidsbokning.
Laboratorium
De prover vi tar är ordinerade av våra allmänspecialister. Om du är stickrädd eller svårstucken kan du tala med vår personal så hjälper de dig på bästa möjliga sätt. Det kan även vara bra för dig att veta att väntetiden för provtagning kan variera.
Vaccinationsmottagning (ej influensa)
På vår vaccinationsmottagning genomförs vaccinationer för dig som är listad hos oss. Vi erbjuder även råd för vilka vaccinationer du behöver inför exempelvis en resa utomlands. Om du är stickrädd eller svårstucken kan du tala med vår personal så hjälper de dig på bästa möjliga sätt. Vi har öppet Drop- in mottagningen på onsdagar mellan 15.00-15.45
Hjärtsviktmottagning
Här får du hjälp av specialutbildad personal som hjälper dig enligt regionala och nationella riktlinjer.
Inkontinensmottagning
På vår inkontinensmottagning är du välkommen som har problem med läckage från urinblåsan och tarmarna. Det görs en utredning och bedömning av vilka problem du har för att hjälpa dig på bästa sätt. Den öppna telefontiden till diabetessköterska och inkontinenssköterska tisdagar kl. 15.00-16.00 är stängd vecka 26-34 2020. Patienter hänvisas till 0498-65 60 00, val rådgivning/tidsbokning.
Sjukskrivning
Här hittar du allmän information om vad som gäller vid sjukskrivning. Läs gärna ” Information om sjukskrivning”.
Inför ditt läkarbesök önskar vi att du fyller i blanketten och tar med den till läkaren ”Frågor inför läkarbedömning” för att du och din läkare ska få ett så rättvisande underlag som möjligt inför bedömning av din arbetsförmåga. Här har du även en blankett om ”Friskskrivningsplan” som också kommer diskuteras med läkaren.
Sårvårdsmottagning
Vid vår sårvårdsmottagning görs grundliga undersökningar kring vad som kan vara bakomliggande orsak till såret, vid behov genomförs här även såromläggning.
Samtalsstöd
För dig som önskar samtalsstöd utöver det som Vårdcentralen kan erbjuda finns bland annat följande instanser att vända sig till:
Anhörigstöd, Region Gotland,
Anhörigstöd riktar sig till dig som vårdar eller stödjer en person med sjukdom eller funktionsnedsättning.
Kanske är du förälder, partner eller syskon? Vi riktar oss till dig som är över 18 år. Den du stödjer kan vara yngre eller äldre. Vi erbjuder sorterande samtal, anhöriggrupper samt tematräffar och föreläsningar. Dina besök är avgiftsfria. Kontakta oss gärna för mer information via mail på anhorigstod@gotland.se , besök hemsidan http://www.gotland.se/anhörigstöd eller följ oss på Facebook.com/anhorigstodregiongotland.
Gotlands familjerådgivning
Vi är en specialistverksamhet för samlevnadsproblem och kriser i parrelationer samt för andra familjerelationsproblem mellan vuxna såsom syskon eller föräldrar med vuxna barn. I enstaka ärenden kan rådgivningen även innefatta individuella insatser med fokus på parets relationsproblematik, stöd till parets barn utifrån föräldrarnas relationskris samt familjesamtal. Vi har avtal med Region Gotland. Avgiften för besöken är 100 kr och du bokar tid genom att ringa: Tfn 0770-33 06 16 eller 0498-652600 alternativt gå in på vår hemsida http://www.familjeradgivningen.com/start/gotland-8420921 och boka tid.
Sjukhuskyrkan
Sjukhuskyrkan är en verksamhet kopplad till Svenska kyrkan och de traditionella frikyrkorna på Gotland och administreras av Visby domkyrkoförsamling. Som patient, anhörig eller personal kan du utifrån sjukdomssituation, sorg eller dödsfall vända dig till oss i Sjukhuskyrkan, besöka Sjukhuskyrkans Stilla rum på Visby lasarett eller delta i någon sorgegrupp. Arbetslaget består av sjukhuspräst, sjukhusdiakon och sjukhuspastor som alla har tystnadsplikt och dina besök är kostnadsfria. Sjukhuskyrkan förmedlar även kontakt till andra kyrkor och religioner eller humanisterna. För att komma i kontakt med oss kan du ringa 0498-26 89 52 eller läsa mer om oss på på https://www.svenskakyrkan.se/visby/sjukhuskyrkan
Jourhavande präst
För de som arbetar i jouren är tron på Gud en självklarhet men det är upp till den som ringer om samtalet skall beröra Gud, innehålla bibelläsning eller bön. Jouren är öppen 21:00-06:00 varje natt. Du som ringer får prata med en präst i Svenska kyrkan med särskilt uppdrag och utbildning att tjänstgöra i jouren. Präster har tystnadsplikt och såväl prästen som den som ringer är anonyma för varandra. Du ringer larmnumret 112 och begär ”Jourhavande präst”. Läs mer på https:// www.svenskakyrkan.se/visbystift/jourhavande
St Lukas
S:t Lukas är en idéburen organisation med professionella mottagningar i hela Sverige. Mottagningarna erbjuder samtalsstöd och psykoterapi till privatpersoner och till enskilda som kommer till mottagningen via sina arbetsgivare. Samtalen är avgiftsbelagda. Vill du komma i kontakt med mottagningen på Gotland är du välkommen att ringa 0498-219218 eller maila gotland@sanktlukas.se.
Stöd på nätet/telefon:
Det finns flera olika aktörer som erbjuder behandling och stödsamtal via nätet. På www.1177.se kan du finna information om olika typer av stöd och även hitta länkar vidare till olika aktörer du kan få hjälp ifrån.
Övriga/ Privata alternativ:
Via egna sjukförsäkringar finns ibland möjlighet till psykologbehandling, kolla med ditt försäkringsbolag. Om du har en anställning har Vissa arbetsgivare avtal med psykologer inom Företagshälsovården, kolla med din arbetsgivare vilka möjligheter du har.
Utöver detta kan du på egen hand söka leg. psykologer alt leg. psykoterapeuter som arbetar privat, du får då betala kostnaden för samtalen själv.